Η Εκδήλωση Έκλεισε

Καμία βαθμολογία ακόμα
334 Προβολές

Σύνοψη

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Add to Calendar 07/01/2019 10:30 AM 07/06/2019 02:00 PM Europe/Paris 4ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου – Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη – Σύρος andreas false MM/DD/YYYY
01/07
Θεατρική παράσταση
«Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» με το Θανάση Παπαγεωργίου
Στο «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης», δεν γίνεται προσπάθεια να γίνει μια απλή περιγραφή της δύσκολης ζωής του μεγάλου συνθέτη. Στόχος είναι να καταδειχτεί μια περίοδος της Ελλάδας που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες προβλήματα που είχαν προκύψει από την πολιτική αστάθεια της εποχής. Μέσα σ’ αυτή τη λαίλαπα των γεγονότων που ξετυλίγονταν ραγδαία μπροστά στα μάτια του, ο Μάρκος έγραφε στίχους και μουσικές και καθιέρωνε το μπουζούκι και τον μπαγλαμά πλάθοντας το ζυμάρι για την γέννηση ενός είδους τραγουδιού που έμελλε να γίνει η βάση για την εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής.
Θέατρο «Απόλλων», Ερμούπολη
Ώρα έναρξης: 21.15
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 12€
Φοιτητικά, ανέργων και ΑμΕΑ 10€
Διάρκεια παράστασης: 90’
Η παράσταση δεν προτείνεται για παιδιά κάτω των 12 ετών
Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο
«Απόλλων» (22810 85192) και Επιμελητήριο Κυκλάδων (22810 82346)
01/07
Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου

Τμήμα της Λαϊκής Ορχήστρας Σύρου θα παρουσιάσει ολίγα από τα «πάθη» του ρεμπέτικου, τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη -μερικά από αυτά άγνωστα στο ευρύ κοινό- αλλά και άλλων συνθετών, στα οποία έχει συμμετάσχει ο συριανός βάρδος.
Συμμετέχουν:
Αθηνά Αναστασοπούλου (τραγούδι)
Αντ. Μαραγκός (μπουζούκι, τραγούδι)
Δημ. Μαραγκός (ακορντεόν, τραγούδι)
Ζαννής Μαραγκός (κιθάρα, τραγούδι)
Ηλ. Θεοδωρόπουλος (μπουζούκι, μπαγλαμάς)
Πλ. Βελισσάριου Φρέρη, Άνω Σύρος
Ώρα έναρξης: 21.15
Είσοδος ελεύθερη
01/07
Οι Σειρήνες του Λυκαβηττού…στο λόφο της Άνω Σύρου με τις Αθηνά Λαμπίρη και Χαρούλα Τσαλπαρά
Η Αθηνά και η Χαρούλα. Δυο μουσικοί και ερμηνεύτριες πετούν ανάμεσα στο σήμερα και το χτες μιλώντας μια μουσική γλώσσα που μας έρχεται από πολύ παλιά.
Με τα όργανα, τις φωνές τους και έντονα διασκευαστική διάθεση πειραματίζονται μεταξύ τους σε ένα μουσικό ταξίδι με άγνωστο προορισμό.
Πλ. Βελισσάριου Φρέρη, Άνω Σύρος
Ώρα έναρξης: 22.45
Είσοδος ελεύθερη
02/07
Τοπικό 5μελές σχήμα «Λαϊκό Σεργιάνι»
Το τοπικό συγκρότημα «Λαϊκό σεργιάνι» θα παρουσιάσει τη μουσική θεματική ενότητα με τίτλο «Από τον Μάρκο στον Ζαμπέτα».
Το σχήμα αποτελούν:
Δέσποινα Ραφαήλ (τραγούδι)
Πέτρος Καπέλλας (μπουζούκι)
Σιδερής Δαρζέντας (μπουζούκι)
Ισίδωρος Ρούσσος (κιθάρα, τραγούδι)
Πέτρος Βαρθαλίτης (ακορντεόν)
Πιάτσα, Άνω Σύρος
Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος ελεύθερη
03/07
Ο δεξιοτέχνης Παναγιώτης Στεργίου με την ορχήστρα του.
Στην εμφάνισή του στο 4ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου θα παρουσιάσει μαζί με την ορχήστρα του γνωστά τραγούδια μεγάλων συνθετών της δεκαετίας του ’50.
Συμμετέχουν:
Δήμητρα Κωστάκη (τραγούδι)
Χρήστος Μπέκας (μπουζούκι)
Γιάννης Σαριανίδης (ακορντεόν)
Θωμάς Στεργίου (τραγούδι)
Γιάννης Καραμανιώλας (κόντρα μπάσο)
Νίκος Καινούργιος (κιθάρα)
Εύη Κανέλλου (κρουστά)
Παραλία Φοίνικα
Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος ελεύθερη
04/07
Διάλεξη – σεμινάριο, από τον σολίστα και δάσκαλο Παναγιώτη Στεργίου
Πινακοθήκη Ερμούπολης
Ώρα έναρξης: 18.00
Είσοδος ελεύθερη
04/07
Ισραηλινό Σχήμα Perach Adom
Αφιέρωμα στις κορυφαίες εβραϊκής καταγωγής ερμηνεύτριες του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού, Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ και Αμαλία Βάκα.
Παρουσίαση – Αφήγηση: Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Το συγκρότημα Perach Adom ιδρύθηκε από τον Tomer Katz το 2001, απόφοιτο της Ακαδημίας Μουσικής και Χορού του Robin στην Ιερουσαλήμ. Παίζει ελληνική λαϊκή μουσική αλλά δημιουργεί και νέα πρωτότυπα κομμάτια σε ισραηλινή έκδοση υπό την επιρροή της ελληνικής μουσικής.
Το σχήμα αποτελούν:
Tomer Katz (μπουζούκι, τραγούδι)
Maayan Tzafrir (τραγούδι)
Idan Elmalam (κιθάρα)
Yishai Adar (κανονάκι)
Liad Mor (μπάσο)
Ivan Ceressnjes (κρουστά)
Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 7€
05/07
Διάλεξη – σεμινάριο, από τον σολίστα και δάσκαλο Παναγιώτη Στεργίου
Πινακοθήκη Ερμούπολης
Ώρα έναρξης: 18.00
Είσοδος ελεύθερη
05/07
Τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου. “ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ”
Το Αναγνωστήριο Αγιάσου αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα και πλέον καταξιωμένα πανελλαδικά σωματεία με πολυσχιδή δράση, που εκτείνεται σε πολλούς τομείς. Ιδρύθηκε το 1894 και έκτοτε δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δραστηριοποιείται στο θέατρο, στη μουσική, στην προαγωγή των γραμμάτων, στη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και στην ανάδειξη των λαϊκών δρώμενων της Λέσβου. Στο φετινό Φεστιβάλ αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Σύρο η συμμετοχή του Αναγνωστηρίου Λέσβου με το τμήμα σαντουριών του.
Παραλία Φοίνικα
Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος ελεύθερη
06/07
Το σχήμα του Λάκη Ορφανίδη
Ο δεξιοτέχνης του τρίχορδου μπουζουκιού και συνθέτης Λάκης Ορφανίδης και η γνωστή λαϊκή ερμηνεύτρια Αιμιλία Γαλιάτσου σε μια συναυλία που περιλαμβάνει κλασικά, γνωστά τραγούδια από τις αρχές του ρεμπέτικου έως τα «χρυσά» λαϊκά της δεκαετίας του ’60, αλλά και άγνωστα, αλιευμένα με πολύ μεράκι μέσα από το θησαυρό του λαϊκού μας πολιτισμού.
Συμμετέχουν:
Λουκάς Κωνσταντινίδης (κιθάρα)
Θανάσης Σοφράς (κόντρα μπάσο)
Γιάννης Παπάζογλου (μπουζούκι, μπαγλαμάς)
Δημήτρης Παπαδάμης (ακορντεόν)
Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου 5€
01/07 – 06/07
Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, από επώνυμους έλληνες οργανοποιούς.
Λαμβάνουν μέρος με αλφαβητική σειρά:
Αδαμίδης Γιώργος, Γαζέτας Θεόφιλος, Γουλιέλμος Άδωνις, Δέλλιος Ανδρέας, Καρβούνης Γιάννης, Κατσιφής Τάσος, Μαμάης Σπύρος, Παίσιος Νίκος, Παπανικολάου Παύλος, Στάμκος Παναγιώτης, Σχοινάς Δημήτρης, Τσακιριάν Κάρολος, Τσουλόγιαννης Γιάννης, Φρονιμόπουλος Νίκος
Έκθεση γραμμοφώνων και δίσκων από την προσωπική συλλογή του κ. Κωνσταντίνου Μαγκόπουλου
Καθημερινά: 10.30-14.00 & 18.00-20.30
Σάββατο 06/7: 10.30-14.00
Πλ. Μιαούλη – Αίθουσα Βάτη
Είσοδος ελεύθερη
Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» ανοίγει αυλαία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Μετά από τρεις επιτυχημένες διοργανώσεις, αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού έχοντας στόχο τη διατήρηση και προώθηση της αστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, του ρεμπέτικου, και την ανάδειξή του ως ένα βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ως διαχρονικό μουσικό είδος που παραμένει επίκαιρο και ζωντανό.
Η διάρκεια της φετινής διοργάνωσης είναι έξι (6) ημέρες και εκτός από τις συναυλίες περιλαμβάνει μία θεατρική παράσταση, έκθεση χειροποίητων λαϊκών οργάνων από επώνυμους έλληνες οργανοποιούς προβάλλοντας τη σχέση οργανοποιού και οργανοπαίχτη, έκθεση γραμμοφώνων και αυθεντικού δισκογραφικού υλικού, διαλέξεις και εργαστήρια με θέμα τις τεχνικές και τους χειρισμούς λαϊκών παραδοσιακών μουσικών οργάνων.
Η τέταρτη ημέρα της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη σε τρεις από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες του μικρασιατικού και ρεμπέτικου τραγουδιού που άφησαν ανεξίτηλη την παρουσία τους στην ελληνική δισκογραφία, τις Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ και Αμαλία Βάκα. Κοινό στοιχείο και συνδετικός κρίκος των τριών ερμηνευτριών η εβραϊκή τους καταγωγή, στοιχείο που αναδεικνύεται μέσω της φετινής διοργάνωσης με σκοπό το άνοιγμά της σε μια κατεύθυνση πέρα από σύνορα και εθνικότητες, με τη συμμετοχή του γνωστού ισραηλινού σχήματος Perach Adom.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ήλθαμε σε επαφή με την Ισραηλινή Πρεσβεία, τις ελληνικές εβραϊκές (ισραηλιτικές) κοινότητες, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (Κ.Ι.Σ.) και τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ, ο οποίος θα τιμήσει το αφιέρωμα κάνοντας την παρουσίαση και αφήγηση στη συναυλία του ισραηλινού συγκροτήματoς “Perach Adom”. Η 4η ημέρα του Φεστιβάλ που θα είναι αφιερωμένη στις εβραϊκής καταγωγής ελληνίδες ερμηνεύτριες, θα είναι υπό την αιγίδα της Ισραηλινής Πρεσβείας.
Στο πλαίσιο της διεθνούς αναγνώρισής του, το ρεμπέτικο έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2015 και στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO από το 2017
(με τη Σύρο να αναφέρεται ως μια από τις πόλεις που συνδέονται στενά με το ρεμπέτικο).
Οπωσδήποτε στο φετινό φεστιβάλ, όπως και σε κάθε μια από τις προηγούμενες διοργανώσεις, εξέχουσα θέση έχει ο Μάρκος Βαμβακάρης, αφού τραγούδια του θα παιχτούν σχεδόν από όλα τα συμμετέχοντα σχήματα, ενώ και η θεατρική παράσταση έχει θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου λαϊκού βάρδου, του Μάρκου του Συριανού, του οποίου η ζωή και τα τραγούδια έγιναν ο καθρέφτης της ζωής των ανθρώπων που η φτώχεια, η στέρηση, ο ξεριζωμός και η εκ των πραγμάτων περιθωριοποίησή τους έγιναν ένα με την ύπαρξή τους.
Θέατρο Απόλλων - Σύρος


Σύρος, Νότιο Αιγαίο
Ελλάδα

Επικοινωνήστε για Περισσότερες Λεπτομέρειες