Η Εκδήλωση Έκλεισε

Καμία βαθμολογία ακόμα
98 Προβολές

Σύνοψη

Feb 26
2018

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Add to Calendar 02/26/2018 08:00 AM 04/20/2018 09:00 PM Europe/Paris Έκθεση”Imagining the Balkans – Ταυτότητες και Μνήμη στον Μακρύ 19ο Αιώνα andreas false MM/DD/YYYY
Πρόκειται για μία συνεργασία Mουσείων Eθνικής Iστορίας, που συντονίστηκαν υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), ώστε να εξερευνήσουν από κοινού την ανάδυση των σύγχρονων εθνικών ταυτοτήτων και των εθνικών κρατών, με επίκεντρο τον 19ο αιώνα. Η ισότιμη συνεργασία Μουσείων και ειδικών από όλες τις βαλκανικές χώρες, αποτελεί από μόνη της πρωτοτυπία, και αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της κυρίαρχης αυτής ιδέας. Γι’ αυτό και η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της UNESCO “Πολιτισμός: Μία Γέφυρα προς την Ανάπτυξη”.
Είναι η περίοδος της μετάβασης από τις μεγάλες πολυεθνικές αυτοκρατορίες (Οθωμανοί και Αψβούργοι) προς κοινωνίες που διαπνέονται από εθνικές ιδέες και επιδιώκουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Η έκθεση παρουσιάζει μία ιστορία ιδεολογικών, κοινωνικοπολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών μεταλλάξεων στα Βαλκάνια, χωρίς να εστιάζει σε γεγονότα και ημερομηνίες. Διηγείται μία κοινή ιστορική πορεία, μέσα από την οποία αναδύονται ομοιότητες μεταξύ λαών και κρατών, οι οποίες συνήθως κρύβονται πίσω από εθνικούς ανταγωνισμούς και διεκδικήσεις.
Η έκθεση πραγματοποιείται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Κτίριο Παλιάς Βουλής) σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και αφορά στη συνεργασία του ΕΙΜ με άλλα έντεκα Μουσεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Διάρκεια έκθεσης: 26/2-20/4/2018
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή 8:00-14:00 & 18:00-21:00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Νικηφόρου Φωκά 22-26,
Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία
Ελλάδα

https://thessaloniki.gr/34929/

Επικοινωνήστε για Περισσότερες Λεπτομέρειες